logowanie

Bateria kuchenna – jak wybrać?

Wyboru baterii należy dokonywać pod względem jej niezawodności, trwałości, rodzaju i wielkości zlewozmywaka.

Bateria zlewozmywakowa pełni w kuchni bardzo ważną funkcję. Nawet wtedy, kiedy jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami zmywarki, i tak często jej używamy – do mycia produktów, płukania, napełniania naczyń. Dobrze dobrana bateria ułatwi nam codzienne czynności i pomoże oszczędzić wodę. Korpusy baterii są zazwyczaj wykonane z mosiądzu i pokryte powłoką w kolorze błyszczącego lub satynowanego chromu. Możemy wybrać również wersję z wykończeniem w kolorze złota lub innym (zielonym, niebieskim itd.). Pamiętajmy, że wymagają one odpowiedniej pielęgnacji – do ich czyszczenia należy używać łagodnych płynów lub mleczek.

Sposób montażu

Pod tym względem baterie kuchenne dzieli się na sztorcowe (stojące) i naścienne. Sztorcowe montuje się na brzegu zlewozmywaka lub w specjalnie do tego celu wykonanym otworze w blacie kuchennym. Instalacja wodna w tym przypadku nie musi być doprowadzona idealnie do miejsca usytuowania baterii – wystarczy, jeśli będzie w pobliżu, gdyż podłączenie odbywa się za pomocą elastycznych wężyków. Inaczej jest w przypadku wersji naściennej, mocowanej bezpośrednio do instalacji, która w związku z tym musi znajdować się w miejscu montażu baterii. Baterię ścienną umieszcza się zazwyczaj 25–35 cm nad krawędzią zlewozmywaka (między rurami należy zachować odstęp ok. 15 cm). Ze względu na łatwiejszy montaż oraz możliwość wymiany bez potrzeby kucia ścian, chętniej wybierana jest wersja sztorcowa. Ten rodzaj urządzenia sprawdzi się również wtedy, kiedy planujemy generalny remont kuchni, łącznie z wymianą zlewozmywaka. Wersja naścienna natomiast ułatwi nam życie, gdy będziemy musieli zmienić baterię na nową, nie zmieniając sposobu prowadzenia instalacji wodnej.

  • powieksz
    Wybieramy baterię do kuchni
    Fot.: Mariusz Bykowski
  • powieksz
    Wybieramy baterię do kuchni
    Fot.: Radosław Wojnar

Dobry chwyt to podstawa

Najbardziej popularne są obecnie baterie sztorcowe jednouchwytowe, dzięki którym łatwo ustawić odpowiednią temperaturę i intensywność strumienia. Są wygodniejsze niż dwuuchwytowe i pozwalają na oszczędniejsze zużywanie wody, a szybka regulacja jest możliwa przy użyciu jednej ręki. Rzadziej stosowane baterie dwuuchwytowe (z dwoma pokrętłami) mogą występować zarówno w wersji sztorcowej, jak i ściennej. Kojarzą się zazwyczaj z wnętrzami w tradycyjnym stylu, choć producenci nie próżnują i na rynku są już dostępne unowocześnione modele tego typu armatury.

Wylewka

Jej zasięg i kształt powinny być dostosowane do rozmiarów zlewozmywaka, tak aby strumień wody padał wprost na środek komory. Im większy zasięg wylewki, tym bardziej komfortowe jest wykonywanie wszelkich prac kuchennych. Najwięcej trudności może przysporzyć ustalenie odległości między końcem wylewki a dnem jaki posiada nasz zlewozmywak – większa pozwala na wygodne napełnienie wodą nawet wysokiego naczynia, ale jej minusem jest to, że woda bardziej się rozpryskuje. Trzeba zastanowić się więc nad najbardziej optymalnym rozwiązaniem, uwzględniającym głębokość komory.

Rodzaje wylewek:

  • obrotowa (o 120°, 240°, a nawet 360° – w zależności od modelu) – pozwala na komfortowe korzystanie ze zlewozmywaka, zwłaszcza dwukomorowego;
  • pochylana – rzadko spotykana, ułatwia napełnianie nawet bardzo wysokich naczyń i minimalizuje rozpryskiwanie wody;
  • wyciągana – baterie z taką wylewką są bardzo praktyczne, gdyż umożliwiają napełnianie naczyń znajdujących się nawet poza zlewozmywakiem (np. na podłodze). Specjalny przełącznik znajdujący się w rączce baterii pozwala na zmianę strumienia ze zwykłego na prysznicowy. Ten rodzaj wylewki łączy się z baterią za pomocą elastycznego węża (długości ok. 150 cm), na którego końcu umocowany jest obciążnik, umożliwiający łatwe wsunięcie węża z powrotem do baterii.

Bezpieczeństwo i oszczędność

Najważniejszą częścią baterii jest głowica ceramiczna, gdyż to ona decyduje o trwałości i szczelności urządzenia. Te wykonane z ceramiki są najbardziej narażone na szkodliwe działanie zanieczyszczeń pochodzących z wody – do ochrony przed nimi służy filtr (zamontowany w baterii lub na instalacji). W trakcie zakupu powinniśmy się dowiedzieć lub upewnić, w jaki sposób i jakimi środkami należy czyścić baterię, gdyż dobra konserwacja to brak problemów z użytkowaniem baterii i ich dłuższa żywotność. A trzeba tutaj dodać, że o sprzęt, który jest używany częściej od wszystkich innych w kuchni, trzeba należycie zadbać. Warte polecenia są baterie termostatyczne, z dwoma pokrętłami. Jedno z nich służy do ustawiania temperatury i ma blokadę zabezpieczającą przed odkręceniem wody, która ma więcej niż 38°C. Drugie – przeznaczone jest do regulacji natężenia wody. Baterie tego typu umożliwiają utrzymanie stałej temperatury strumienia, niezależnie od temperatury wody w instalacji wodociągowej. Można też zdecydować się na zakup baterii na fotokomórkę – uruchamianych i zamykanych bez dotykania. Co prawda najczęściej stosuje się je w miejscach użyteczności publicznej, ale na rynku dostępne są również modele przeznaczone do domów jednorodzinnych.

Źródło: redakcja

Partnerzy serwisu

To dzięki tym firmom możemy realizować Wasze potrzeby i zainteresowania

border_left border_right