logowanie

Blat do kuchni. Jaki materiał wybrać?

Wybierając blat do kuchni musimy poznać przede wszystkim jego właściwości . To czy blat kuchenny będzie trwały, odporny na zarysowania i wysoką temperaturę zależy od materiału z jakiego jest wykonany. Sprawdź, jaki blat do kuchni wybrać, aby podczas intensywnej eksploatacji nie uległ zniszczeniu.

Blat kuchenny z konglomeratu. Jaki blat do kuchni? Fot.: Andrzej Szandomirski

Jaki blat do kuchni wybrać?

Blaty do kuchni są wykonywane z przeróżnych materiałów. Do wyboru mamy materiały sztuczne i naturalne. To właśnie ich właściwości mają wpływ na wytrzymałość w czasie intensywnego użytkowania. Zobacz, jaką trwałość ma blat kuchenny drewniany, laminowany, kamienny i z konglomeratu. Dowiedz się, jaki blat do kuchni wybrać.

Naturalny blat kamienny

Blat kamienny odznacza się bardzo dużą trwałością. Charakteryzuje go odporność na wysoką temperaturę, zarysowania i plamy. Nie przebarwia się i jest łatwy w utrzymaniu czystości. Problem pojawia się przy jego obróbce, która wymaga specjalistycznych urządzeń. Musimy, także pamiętać, że kamień jest ciężki i potrzebuje solidnej podstawy.

ZOBACZ WIĘCEJ: Wyposażenie kuchni

Blat do kuchni z konglomeratu

Blat z konglomeratu wyglądem przypomina kamień. Może być wykonany ze zmielonego granitu lub marmuru z dodatkiem żywicy poliestrowej. W przeciwieństwie do kamienia jest ciepły w dotyku. Charakteryzuje go odporność na wilgoć i plamy. Radzi sobie także z zarysowaniami, ale gdy się już pojawią zawsze można się ich pozbyć poprzez wyszlifowanie blatu. Płyty z konglomeratu nie stwarzają, żadnych problemów przy formowaniu. Ich ogromną zaletą jest brak widocznych śladów podczas łączenia blatu z kilku części.

Blat laminowany

Blaty kuchenne laminowane mogą być wykonane z płyty laminowanej lub z MDF-u. Są bardzo popularnym produktem, często spotykanym w pomieszczeniach kuchennych. Do ich kupna zachęca stosunkowo niska cena oraz właściwości użytkowe. Są odporne na ścieranie, środki czystości i plamy powstałe podczas przyrządzania posiłków. Niestety można je szybko porysować. Uważać, trzeba również na gorącą parę wodną. Blat kuchenny narażony na jej działanie może wyblaknąć i stracić połysk. Jest prosty w obróbce. Łatwo go przyciąć do właściwego wymiaru. Ale należy pamiętać, że w miejscu przecięcia traci ochronny laminat i staje się podatny na wilgoć, co grozi pęcznieniem i odstawaniem powłoki.

  • powieksz
    Naturalny blat kamienny
    Blat do kuchni - naturalny blat kamienny Fot.: Bernard Białorucki
  • powieksz
    Blat kuchenny laminowany
    Blat do kuchni - blat kuchenny laminowany Fot.: Andrzej Szandomirski

Blat kuchenny z drewna Fot.: Piotr Mastalerz

Blat kuchenny drewniany

Na blaty drewniane polecane jest drewno krajowe i egzotyczne. Wybierane są gatunki twarde, typu dąb, buk, jesion, iroko, teak czy merbaku. Blaty kuchenne z drewna kuszą oryginalnym wyglądem i kolorem. Każdy z nich ma inny układ słoi i sęków oraz piękne zabarwienie. Są wykonywane z drewna litego i klejonego. Klejone warstwowo jest wytrzymalsze. Technologia klejenia sprawia, że zmniejsza się naturalne napięcie włókien. Poza tym materiał ten nie rozsycha się, nie paczy i jest odporny na pęknięcia. Wszystkie blaty drewniane muszą być przed użytkowaniem odpowiednio zaimpregnowane, najlepiej lakierem lub olejem. Niezabezpieczone będą podatne na plamy po kawie, herbacie, owocach, tłuszczach itd. Unikajmy, bezpośredniego krojenia na blacie, kontakt z ostrymi przedmiotami porysuje go. Drewno, także źle znosi wysoką temperaturę. Przypadkowe zestawienie z kuchenki garnka, może wypalić blat. Plusem tego materiału jest możliwość jego renowacji. Można go przeszlifować i zabezpieczyć na nowo.

Źródło: redakcja

Partnerzy serwisu

To dzięki tym firmom możemy realizować Wasze potrzeby i zainteresowania

border_left border_right