logowanie

Dlaczego wybrać blat kuchenny laminowany?

tagi tematyczne blat kuchenny laminowany
Wybór blatu do kuchni jest decyzją na kilka lat, która może pociągnąć za sobą wiele konsekwencji. Podpowiadamy, dlaczego warto wybrać blat laminowany.

Firma MURATOR. Fot.: Maciej Stepinski

Blat jest elementem, który może zdecydować o funkcjonalności i wyglądzie całej kuchni. Powinien być trwały, odporny na uszkodzenia i estetyczny. Jeżeli jest porysowany czy też uszkodzony, wówczas przygotowywanie posiłków nie sprawia radości i staje się smutną koniecznością. W momencie, gdy powierzchnia ta jest nienaganna, wówczas pracuje się znacznie lepiej. Jednym z najczęściej spotykanych w Polsce rozwiązań jest blat kuchenny laminowany. Jak powstaje i jakie cechy ma taki produkt?

Drewniane blaty kuchenne – co powinieneś o nich wiedzieć?

Jak powstaje blat kuchenny laminowany?

Wady i zalety takiego rozwiązania wynikają z jego budowy. Bazą do produkcji blatu laminowanego jest płyta wiórowa – najczęściej o grubości 28 lub 38 mm. Krawędzie są dodatkowo wzmacniane (np. poprzez dodatek płyty HDF) a następnie frezowane. Ta, która ma stanowić front, jest zwykle zaokrąglana. W następnej fazie od wierzchniej strony dodawany jest laminat (w warunkach wysokiego ciśnienia i temperatury), a od spodu papier przeciwprężny, który zapobiega odkształcaniu się płyty. Następnie laminat jest przyklejany do zaoblonej krawędzi, a jego miejsce styku z papierem przeciwprężnym jest zabezpieczone klejem poliuretanowym. Z kolei tylna krawędź jest oklejona obrzeżem. Tak przygotowany blat laminowany trafia do montażu w kuchni. Jego szerokość to zwykle 60 cm, natomiast długość dopasowuje się do potrzeb – w razie konieczności łącząc płyty za pomocą metalowych łączników.

Zalety blatu laminowanego

Jedną z głównych korzyści takiego rozwiązania jest jego cena. Blat laminowany jest najtańszym rozwiązaniem. Metr produktu można zakupić już za kilkadziesiąt złotych. Kolejnym atutem jest bardzo szeroka oferta kolorów – producenci zwykle posiadają po kilkadziesiąt czy kilkaset wzorów, chcąc dopasować się do każdej możliwej kuchni. Blat laminowany może więc imitować drewno, stal, czy też może być wykonany w praktycznie dowolnym kolorze. Jednymi z częściej wybieranych są desenie, na których mniej widać zabrudzenia.

Inną zaletą jest odporność produktu na wiele rodzajów plam – w większości przypadków wystarczy przetrzeć go płynem do naczyń. Laminat nie blaknie także pod wpływem światła.

Wady blatu laminowanego

Najtańsze rozwiązanie nie może być pozbawione wad. Na blacie laminowanym nie powinno stawiać się gorących garnków – problem ten dotyczy jednak większości materiałów. Wrogiem płyt wiórowych jest woda. Co prawda fabrycznie wykonane krawędzie są zwykle przed nią dobrze zabezpieczone, problemem jednak są wszelki wycięcia, potrzebne by np. osadzić w płycie zlewozmywak. Tego rodzaju elementy zabezpiecza się silikonem, jednak trzeba to zrobić bardzo dokładnie. Jeżeli do wnętrza płyty dostanie się woda, materiał może się wybrzuszać. Na blacie laminowanym nie można także kroić – jeżeli raz zostanie on uszkodzony czy zarysowany, uszczerbkom nie da się zaradzić w sposób doraźny. Największą wadą jest to, że w przypadku powstania uszkodzenia, blatu praktycznie nie można już naprawić – konieczna będzie wymiana.

Granitowe blaty kamienne – co warto o nich wiedzieć?

Rzadko zdarza się, że najtańsze rozwiązanie jest idealne – nie inaczej jest w przypadku blatu laminowanego. Jednakże wyroby renomowanych firm mają korzystny stosunek jakości do ceny i przy unikaniu uszkodzeń, mogą przetrwać długi czas.

Źródło: redakcja

Partnerzy serwisu

To dzięki tym firmom możemy realizować Wasze potrzeby i zainteresowania

border_left border_right