logowanie

Drewniana podłoga w kuchni – efektowne i estetyczne wykończenie posadzki

Drewniana podłoga w kuchni jest narażona na niekorzystne działanie dużej wilgotności i wahania temperatury powietrza, cyklicznie występujących w tym pomieszczeniu. Pomimo to coraz częściej decydujemy się na jej położenie. Dowiedz się, czym wyróżnia się kuchnia z drewnianą podłogą.

Firma Murator Fot.: Konrad Kalbarczyk

Drewno na podłodze w kuchni a warunki panujące w pomieszczeniu

Podczas przygotowywania posiłków każdemu z nas zdarza się rozlać różnego rodzaju płyny, upuścić sztućce lub naczynia bądź inne przedmioty na posadzkę. W konsekwencji drewniana podłoga w kuchni może ulec odbarwieniu lub zarysowaniu. Utrzymanie jej w dobrym stanie dodatkowo utrudniają występujące w pomieszczeniu wahania temperatury powietrza. Zbyt wysoka przyczynia się do przesuszenia i pękania drewna. Co więcej w czasie gotowania powstaje dużo pary wodnej i wzrasta zawartość wilgoci w powietrzu, co może powodować wypaczanie i gnicie materiału.

Z uwagi na powyższe drewniana podłoga w kuchni jest narażona na uszkodzenia w większym stopniu niż w salonie lub sypialni.

Jakie drewno na podłogę do kuchni?

Z rodzimych gatunków wykorzystuje się: dąb, buk, klon, jawor. Drewniane podłogi w kuchni wykonywane są również z droższych gatunków egzotycznych: ipe, badi, jatoba, merbau, doussie – bardziej wytrzymałych i twardszych. Najczęściej kładzie się parkiet lub deski z litego drewna.

Kuchnia z drewnianą podłogą – co ją wyróżnia?

Posadzka drewniana bardzo dobrze wkomponowuje się w klasyczne i nowoczesne aranżacje wnętrz. Jest ciepła i przyjemna w dotyku. Nigdy nie wychodzi z mody. Nadaje wnętrzu wyjątkowy charakter i sprawia, że jest eleganckie. Jednak wymaga od użytkownika większego nakładu pracy przy pielęgnacji i konserwacji. Drewniana podłoga w kuchni powinna być zabezpieczona przed plamami, uszkodzeniami mechanicznymi i wilgocią.

Posadzkę wykańcza się lakierem lub olejem. Powierzchnie lakierowane są odporne na promienie UV, uszkodzenia mechaniczne i wilgoć. Łatwiej usunąć z nich zabrudzenia. Powłokę odnawia się co kilka, a czasem nawet kilkanaście lat. Podłoga olejowana wygląda bardziej naturalnie. Małe uszkodzenia można usunąć w prosty sposób. Warstwę preparatu nakłada się na zarysowany fragment. Powłoka musi być poddawana renowacji co kilka miesięcy.

Kuchnia z drewnianą podłogą odmieni twój dom. Prawidło dobrany materiał i jego odpowiednia pielęgnacja zapewnią efektowny i estetyczny wygląd posadzki.

Przeczytaj: Jakie panele podłogowe do kuchni wybrać?

Źródło: redakcja

Partnerzy serwisu

To dzięki tym firmom możemy realizować Wasze potrzeby i zainteresowania

border_left border_right