logowanie

Drewniane blaty kuchenne – co powinieneś o nich wiedzieć?

Blaty kuchenne drewniane nadają wnętrzu elegancji i ciepła, aranżacja kuchni nabiera dzięki nim prestiżu. Blaty drewniane są naturalne, łatwe w obróbce i renowacji. Wymagają jednak więcej uwagi niż blaty kuchenne z innych materiałów.

Fot.: Mariusz Bykowski MURATOR

Drewniane blaty kuchenne są naturalne, ponadczasowe i dają duże możliwości aranżacyjne. Drewno pasuje do kuchni klasycznych, rustykalnych oraz do nowoczesnych wnętrz. Gotowe blaty kuchenne z drewna mają zwykle głębokość ok. 60cm, dostępne są jednak różne rozmiary, nawet 90 cm. Możliwe jest wykonanie blatu na zamówienie. Drewno to materiał, który łatwo poddaje się obróbce – można nadać mu dowolny kształt. Blat kuchenny z drewna można też wielokrotnie odnawiać. Jest dodatkowo przyjemny w dotyku. Drewno w kuchni ma też minusy. Blaty z niego wykonane są podatne na powstawanie zarysowań, szczególnie te wykonane z miękkiego drewna drzew gatunków krajowych. Drewniane blaty nie są odporne na powstawanie plam, odbarwień czy działanie wysokich temperatur. Z czasem, powierzchnia blatu może ściemnieć pod wpływem słońca.

Blat z drewna litego czy klejony?

Kuchenny blat wykonany z litego drewna wygląda bardzo naturalnie. Wyraźnie widać na nim naturalne usłojenie i fakturę drewna. Dzięki surowemu wyglądowi, drewno lite sprawdzi się na blatach kuchni stylizowanych i rustykalnych. Coraz częściej wyraźny rysunek drewna stosowany jest także w nowoczesnych aranżacjach. Minusem blatu z litego drewna jest możliwość jego spękania i wypaczania się. Dlatego częściej stosowane są blaty z drewna klejonego. Składają się one z oszlifowanych, sklejonych razem lameli, ściśle przylegających do siebie. Poszczególne elementy pochodzą z wyselekcjonowanego drewna. Klejenie drewna zmniejsza występujące w nim naturalnie naprężenia włókien. To wszystko sprawia, że blaty z drewna klejonego są trwalsze i bardziej praktyczne od drewna litego. Nie wypaczają się, nie pękają i nie pęcznieją. Ich powierzchnia jest gładsza, co ułatwia utrzymanie blatu w czystości.

Fot.: Mariusz Bykowski MURATOR

Jakie gatunki drewna są najlepsze na blat kuchenny?

Na blaty kuchenne nadaje się tylko drewno twarde, miękkie i średnio miękkie łatwo się zarysuje. Dodatkowo, musi być odporne na działanie wilgoci, wysokich i niskich temperatur. Drewno na blaty kuchenne nie może także rozsychać się i kurczyć. Z gatunków krajowych stosuje się drewno bukowe, dębowe czy jesionowe. Warto wybierać jednak droższe blaty z drewna egzotycznego. Dzięki wysokiej zawartości naturalnych olejków i kwasu krzemowego doskonale radzą one sobie w warunkach, jakie napotykamy w kuchni – wysokiej wilgotności i zmiennych temperatur. Ponadto, drewno egzotyczne wygląda bardzo efektownie. Poleca się takie gatunki odporne na wilgoć, jak: teak, merbau, iroko czy palisander.

Czym wykończyć drewniany blat?

Surowe drewno wymaga zaimpregnowania i dodatkowej ochrony powierzchni przed działaniem wilgoci i uszkodzeniami mechanicznymi. Można je zabezpieczyć stosując olej lub lakier. Olejowanie sprawia, że blat lepiej zniesie działanie wysokich temperatur (nadal nie będzie na nie całkowicie odporny – może nieco ściemnieć). Olej do drewna głęboko wnika w jego strukturę, chroniąc i konserwując powierzchnię nawet do kilkunastu milimetrów w głąb. Preparaty przeznaczone do olejowania zachowują fakturę drewna – wizualnie podkreślają jego strukturę, jest ono także bardzo naturalne w dotyku. Drewniany blat zabezpieczony olejem można też miejscowo odnawiać, bez konieczności renowacji całej powierzchni.

Lakier tworzy na blacie dobrą warstwę chroniącą drewno, ułatwiającą jego konserwację i czyszczenie. Lakier do drewna podkreśla też naturalną barwę drewna. Powłoka może się jednak z czasem łuszczyć i przecierać. Nie jest tez odporna na wysoką temperaturę. Naprawienie miejscowych uszkodzeń wymaga zeszlifowania i pokrycia całego blatu nową warstwą lakieru.

Fot.: Marcin Czechowicz MURATOR

 

Drewniany blat to inwestycja na lata. Przy właściwej pielęgnacji i przeprowadzanej co jakiś czas renowacji, będzie niezmienną ozdobą kuchni. Należy pamiętać, żeby nie dopuszczać do jego przegrzewania. W szczególnie narażonych na wysokie temperatury miejscach (np. nad piekarnikiem) warto zamontować listwę dyfuzyjną, która ochroni drewno przed gorącym powietrzem i parą wodną.

Źródło: redakcja

Partnerzy serwisu

To dzięki tym firmom możemy realizować Wasze potrzeby i zainteresowania

border_left border_right