logowanie

Granitowe blaty kamienne – co warto o nich wiedzieć?

tagi tematyczne blat kuchenny blaty kuchenne
Blaty kamienne to efektowny i trwały element wykończenia kuchni. Blaty kuchenne wykonane z naturalnego kamienia są odporne na działanie wysokich temperatur, zarysowania czy plamy. Najpopularniejsze są blaty granitowe i marmurowe.

Blaty z kamienia naturalnego, głównie z granitu i marmuru, stały się ostatnimi laty bardzo popularne. Naturalny materiał jest efektowny, nadaje kuchni ponadczasowy, ekskluzywny wygląd. Blat kuchenny musi być wytrzymały, funkcjonalny, a także dopasowany do wnętrza i jego kompozycji. Wybierając materiał na blaty kuchenne, ważne są także koszty, łatwość w utrzymaniu oraz możliwości ewentualnych napraw i renowacji. Dwa najpopularniejsze materiały to granit i marmur.

Blat wykonany z indyjskiego granitu Fot.: Jacek Kucharczyk MURATOR

Granitowe blaty kuchenne

Blaty kuchenne z granitu są bardzo popularne i chętnie stosowane przez inwestorów. Materiał ten słynie z niezwykłej trwałości, dlatego stosowany jest we wnętrzach do tworzenia parapetów, blatów, posadzek czy obudowy kominków. Jest to drogi materiał, jednak za jego ceną idzie wysoka jakość i funkcjonalność. Granit to skała pochodzenia naturalnego, powstająca w wyniku krystalizowania się magmy stygnącej głęboko pod powierzchnią ziemi. Ma on strukturę jawnokrystaliczną (gołym okiem można zobaczyć poszczególne składniki skały) i przybiera różne barwy. Można wybierać spośród granitów w kolorze głębokiej czerni, wielu odcieni szarości, czy też beżowych i łososiowych. Znajdziemy też granit biały, w kolorze przygaszonej zieleni oraz ostrego błękitu. Ze względu na naturalne pochodzenie, mogą występować różnice w kolorystyce poszczególnych elementów zamawianych blatów a nawet w ramach jednej płyty. Faktura granitu jest lekko porowata. Granitowe płyty mogą być szlifowane do uzyskania wysokiego połysku lub gładkiej, matowej powierzchni. Blaty z niego wykonane są zimne w strukturze i odbiorze – bardzo wolno się nagrzewają i są chłodne w dotyku.

Standardowy blat kuchenny wykonywany jest z płyty o grubości 2-3 cm. Większe grubości nie są polecane, ze względu na duży ciężar elementów. Aby uzyskać wrażenie grubszego blatu zwykle stosuje się podklejki na krawędzi. Brzegi blatu wykończone są zwykle fazą – czyli delikatnym ścięciem krawędzi, lub zaokrągleniem. Wybór kształtu płyty i jej krawędzi jest niemal nieograniczony i zależy tylko od zakładanego efektu wizualnego. Projekt kuchni musi uwzględniać duże obciążenie blatem. Montaż granitowych płyt jest też trudny i długotrwały, raczej nie udaje się bez pomocy profesjonalisty. Możliwy jest on tylko z użyciem specjalistycznych narzędzi.

Fot.: Mariusz Bykowski MURATOR

Granit to materiał, który świetnie nadaje się do stosowania w kuchni. Blaty granitowe są odporne na uderzenia, zadrapania i ścieranie. Można na nich kroić czy wałkować ciasto, bez obaw, że zniszczymy powierzchnię. Dodatkową zaletą jest niewrażliwość na działanie kwasów, dzięki czemu nie ulega przebarwieniom, na które narażone są blaty kuchenne z innych materiałów – na przykład pod wpływem kwasów zawartych w soku z cytryny czy w occie. Materiał jest też odporny na wodę – jest nieprzesiąkalny i nie pochłania wilgoci, nie pozwala też na wnikanie brudu, tłuszczu i bakterii. Dzięki wysokiej odporności na środki chemiczne i zabrudzenia jest bardzo łatwy w utrzymaniu w czystości. Ewentualne uszkodzenia powierzchni blatu z granitu można zregenerować bez konieczności wyjmowania całego blatu. Niewielkie rysy usuwa się polerując blat kamieniem szlifierskim. Duże uszkodzenia wymagają demontażu zniszczonej płyty i oddania jej do naprawy w zakładzie kamieniarskim.

Granit jest materiałem niepalnym, odpornym na działanie wysokich temperatur. Jest to cecha szczególnie przydatna w kuchni – można go stosować w pobliżu kuchenek gazowych a bezpośrednio na blacie stawiać gorące garnki czy blachy z pieca.

Blaty granitowe czy marmurowe?

Na blaty kuchenne poleca się stosowanie granitu, który w mniejszym stopniu ulega zniszczeniu przy codziennej eksploatacji. Blat z marmuru szybko ulegnie porysowaniu i powstaną na nim odbarwienia i plamy. Jest to spowodowane właściwościami marmuru, który jest skałą wapienną – miękką i wrażliwą na degradację. Szkodzą mu nawet kwasy organiczne, które zawarte są w codziennie stosowanych produktach spożywczych.

Blat z granitu to prawdziwa ozdoba każdej kuchni, pasujący zarówno do tradycyjnych, jak i nowoczesnych wnętrz. Warto się na niego zdecydować, pomimo wysokiej ceny. Charakteryzuje go trwałość, funkcjonalność i piękny wygląd. Jest to inwestycja na długie lata użytkowania.

Granitowe blaty kamienne Fot.: Marcin Czechowicz MURATOR

Źródło: redakcja

Partnerzy serwisu

To dzięki tym firmom możemy realizować Wasze potrzeby i zainteresowania

border_left border_right