Grill czysty to grill bezpieczny. Prawidłowe, bezawaryjne działanie, możliwie najdłuższy okres użytkowania, komfort pracy, a przede wszystkim wygląd, to efekty prawidłowej konserwacji grilla. Najczęściej grillowanie obejmuje mięso i warzywa, po ich upieczeniu na ruszcie zostaje przypalony tłuszcz, przyprawy i resztki jedzenia.
Bez względu na rodzaj grilla najważniejszą czynnością jest każdorazowe czyszczenie rusztu. Jedzenie przyrządzone na czystym ruszcie jest zdrowsze oraz smaczniejsze. Zwęglone resztki zmieniają smak potraw, a także mało dekoracyjnie osadzają się na potrawach. Utrzymywanie czystości umożliwia również łatwiejsze rozpalanie grilli, a także szybsze i bardziej równomierne przygotowanie potraw. Czyścić ruszt można za pomocą specjalnych środków do tego przeznaczonych. Można spróbować również domowych sposobów: czyszczenie rozgrzanego rusztu przekrojoną białą cebulą lub gęstym roztworem sodu oczyszczonej. Do czyszczenia wszystkich rodzajów grilla przyda się specjalna szczotka.
Sprawdź kategorię Grille przenośne w serwisie Tuznajdziesz.pl
Czyszczenie grilla elektrycznego opiera się głównie na usunięciu tłustych resztek. Producenci oferują specjalne preparaty do czyszczenia grillów elektrycznych, które bardzo szybko i sprawnie usuwają tłuste zabrudzenia. Są one jednak stosunkowo drogie, a zwykłe preparaty czyszczące do tłuszczu lub też domowe sposoby jak sól, soda i ocet często wystarczą, aby otrzymać pożądany efekt.
Do czyszczenia grilla gazowego należy najpierw odłączyć zasilanie gazem, rozebrać go na części, namoczyć w wodzie z mydłem, po czym wyszorować i wysuszyć. Ze środka zdrapać osadzone odpadki, odkurzyć odkurzaczem, a następnie drucianą szczotką doczyścić najoporniejsze zabrudzenia. Nie można zapomnieć również o czyszczeniu elementów doprowadzających gaz. Będą to różne czynności, w zależności od modelu i budowy grilla, dlatego warto przeczytać instrukcję obsługi. Po zmontowaniu z powrotem wszystkich elementów należy uruchomić i wysuszyć grill. Można również zaimpregnować ruszt olejem w sprayu.
Kiedy wszystkie elementy grilla węglowego będą chłodne należy wyjąć i umyć ruszt oraz usunąć popiół z dna i ze zbiornika na popiół. Do mycia można użyć szczotki drucianej i wody z mydłem, albo też wykorzystać myjące urządzenia wysokociśnieniowe. Po umyciu grill należy go dokładnie wysuszyć, najlepiej na świeżym powietrzu, aby nie dopuścić do pojawienia się rdzy. Jeśli grill posiada kółka oraz metalowy stelaż, je również należy dokładnie wyczyścić.
Po zakończonym sezonie warto grill schować. Wystawiony na działanie zmiennych warunków atmosferycznych może zardzewieć, a powierzchnia może zostać zniszczona przez niskie temperatury.
Zobacz przegląd Grilli i akcesoriów grillowych w serwisie Tuznajdziesz.pl
Źródło: redakcja
Partnerzy serwisu
To dzięki tym firmom możemy realizować Wasze potrzeby i zainteresowania