logowanie

Grill z pokrywą czy bez - jaki wybrać grill?

Nim podejmiemy decyzję co wybrać – grill z pokrywą czy bez, warto dowiedzieć się czym różnią się te dwa rozwiązania. Grill ogrodowy z pokrywą zwiększa możliwości przygotowywania potraw, zaś tradycyjny pozwala poczuć klimat grillowania na świeżym powietrzu. Przeczytaj i zdecyduj, który będzie dla ciebie lepszy, grill z pokrywą czy bez.

Okres letni to doskonały moment na rozpoczęcie sezonu grillowego. Gdy nie mamy na wyposażeniu potrzebnego sprzętu, lub poprzednio używany się zużył możemy pomyśleć o kupnie nowego. Od kilku lat oferta producentów grilli sukcesywnie się poszerza. Obecnie produkowane urządzenia mają bogate wyposażenie i wysokiej jakości wykończenie. Możemy zdecydować się na grille węglowe, gazowe lub elektryczne, stacjonarne albo przenośne, ewentualnie z pokrywą lub bez. Materiał ich korpusu także jest zróżnicowany – wybieramy pomiędzy stalą nierdzewną, żeliwem a emalią porcelanową. Przy zakupie sprzętu należy zwrócić szczególną uwagę na uchwyty – powinny być z nienagrzewających się materiałów (tworzywa lub drewna). Do bardziej zaawansowanych technik przyrządzania potraw polecane są grille zamykane. W przypadku tradycyjnych dań – kiełbasek, kaszanki czy karkówki wystarczy model bez pokrywy.

Sprawdź grille w Tuznajdziesz.pl

Grill bez pokrywy. Fot.: Piotr Mastalerz

Jakie zalety i wady ma grill tradycyjny bez pokrywy?

Smażenie na grillu klasycznym bez osłony umożliwia odczuwanie zapachu i smaku dymu w potrawach. Widać wszystko, co znajduje się na nieosłoniętym ruszcie – ułatwia to skontrolowanie i szybką reakcje w przypadku spieczenia dania. Te urządzenia są bezpieczne w obsłudze, pod warunkiem prawidłowego ich użytkowania. Są znacznie tańsze od modeli z pokrywą. Zupełnie wystarczą na potrzeby tradycyjnego grillowania potraw. Niewątpliwymi wadami grillowania zwykłego jest wydobywający się dym i popiół z paleniska, a także niemożność kontynuowania pieczenia w przypadku pogorszenia się pogody.

Jakie właściwości ma grill ogrodowy z pokrywą?

Grill ogrodowy z pokrywą jest dedykowany osobom, które pragną wykroczyć poza zwykłe grillowanie i do przygotowania swoich dań będą wykorzystywać techniki:

· metodę pośrednią jak w piecu konwekcyjnym – gorące powietrze cyrkuluje wewnątrz i równomiernie opieka potrawy,

· bezpośrednią niczym zwykły grill, ale przykrycie skraca czas trwania obróbki termicznej,

· 50/50 – jedna połowa rusztu przeznaczona jest na bezpośrednie smażenie nad rozżarzonym węglem czy brykietem, a druga na powolne dochodzenie potrawy – pod nią na palenisku znajduje się aluminiowa tacka z wodą, która zapewni zmianę stref ciepła i cyrkulację powietrza.

Dzięki zamontowanej pokrywie dania są zabezpieczone przed deszczem czy podmuchami wiatru – w przypadku zmiany pogody nie musimy rezygnować z planów organizacji przyjęcia na świeżym powietrzu. Zamknięcie grilla zapobiega również powstawaniu otwartych płomieni mogących przypalić potrawy oraz wydobywaniu się dymu czy popiołu z paleniska. Pokrywy mają specjalne wywietrzniki w postaci otworów, do regulacji wentylacji i temperatury wewnątrz grilla. Ich otwarcie/zamknięcie powoduje podwyższenie/obniżenie temperatury na skutek zmiany napływu powietrza (otwory pod rusztem) dostarczającego tlen do spalania oraz wypływu gorącego powietrza (otwory w pokrywie). Dzięki temu mamy większą kontrolę temperatury przygotowanych dań.

Przeczytaj o ogrzewaniu ogrodowym w Tuznajdziesz.pl

Grill z pokrywą Fot.: Marcin Czechowicz

Jakie zalety ma grill ogrodowy z pokrywą?

• umożliwiają przygotowywanie bardziej wymagających potraw: większych kawałków mięs, pizzy, ryb, kurczaka;

• potrawy zyskują lepszy smak i są równomiernie usmażone;

• pokrywa skraca czas przygotowania dań oraz chroni je przed spaleniem wskutek powstania płomieni; · ma otwory, które służą do wentylacji i regulacji temperatury,

• są bezpieczne w użytkowaniu, gdyż wokół grilla nie unosi się popiół;

• optymalnie zużywa paliwo;

• dłużej utrzymuje ciepło ugrillowanych dań;

• szybkie zgaszenie żaru poprzez zamknięcie otworów i nakrycie pokrywą.

Ich wadą jest dość wysoka cena w porównaniu z modelami bez osłony oraz trudność w regulacji temperatury. Trzeba mieć wprawę i doświadczenie, aby jedzenie było dobrze ugrillowane i smakowało.

Wybór pomiędzy grillem z pokrywą czy bez, zależy od specyfiki i naszego zaangażowania w przygotowywanie potraw. Wersja tradycyjna jest nieskomplikowana i z pewnością nie sprawi problemów z obsługą, natomiast grill z pokrywą wymaga większej cierpliwości i oddania.

Źródło: redakcja

Partnerzy serwisu

To dzięki tym firmom możemy realizować Wasze potrzeby i zainteresowania

border_left border_right