logowanie

Jak wybrać filtr do wody?

Zanieczyszczona, twarda woda negatywnie wpływa na jakość potraw, działanie sprzętu AGD czy kondycję skóry i włosów. Rozwiązaniem są filtry do wody. Żeby zapewnić sobie najlepszą jakość wody płynącej z kranu, trzeba wybrać odpowiedni model.

Fot.: Mariusz Bykowski MURATOR

Uzdatnianie wody da najlepsze efekty, jeśli przed zakupem filtra ocenimy jaki tak naprawdę mamy z nią problem. Innych produktów będzie wymagała tylko zbyt twarda woda, a innych woda z zanieczyszczeniami mechanicznymi. Dokładna analiza potrzeb ułatwi wybór najlepszego rozwiązania.

Woda wodociągowa musi spełnić szereg wymagań dotyczących jej właściwości – od mikrobiologicznych, poprzez chemiczne, fizykochemiczne, aż po takie parametry jak smak, wygląd czy zapach. Nie oznacza to jednak, że jakość wody, pomimo spełniania standardów, jest zawsze zadowalająca dla użytkowników. Podstawowe problemy to nadmierna twardość wody wodociągowej, wysoka zawartość chloru oraz zanieczyszczenia mechaniczne. Za twardość wody odpowiadają jony wapnia i magnezu. Twarda woda doprowadza do przesuszenia skóry i włosów. Sprawia, że do mycia trzeba używać więcej mydła i detergentów. Na naczyniach mytych w twardej wodzie powstaje nalot. Podczas jej gotowania wytrąca się osad, który zamienia się w kamień niszczący sprzęt AGD. Chlor psuje smak wody wodociągowej, niekorzystnie wpływa na skórę i włosy, natomiast zanieczyszczenia mechaniczne tworzą osady. Cząstki stałe, takie jak rdza, drobny pasek, muł czy osady, mogą spowodować uszkodzenia elementów instalacji, nawet wtedy, gdy ich zawartość w wodzie nie przekracza norm i nie są one widoczne dla użytkownika.

Filtry wody do kuchni i łazienki

Filtr podzlewowy uzdatni wodę do picia i przyrządzania potraw. Dzięki możliwości stosowania jednocześnie różnych wkładów w jednym filtrze z łatwością dobierzemy rozwiązanie pasujące do konkretnego problemu z wodą. Wkład z węgla aktywowanego usunie z niej chlor. Zmiękczanie wody umożliwi wkład z żywicą jonowymienną. W przypadku, gdy woda jest zanieczyszczona mechanicznie, stosujemy minimum jeden wkład sedymentacyjny, np. sznurkowy lub siatkowy. Działa on na zasadzie dokładnego sita, odfiltrowując cząstki stałe z wody. Filtry do wody możemy zamontować w zasadzie wszędzie tam, gdzie istotna jest jej jakość. Filtr prysznicowy, który eliminuje z wody związki chloru, pomaga zadbać o skórę i włosy. Duży sprzęt AGD ochroni przed twardą wodą specjalny filtr do pralki lub zmywarki.

Stacje uzdatniania wody

W przypadku, kiedy jakość wody znacznie przekracza polskie normy zaleca się instalację stacji uzdatniania wody. Stosowane są one głównie w domach jednorodzinnych, które korzystają z wód głębinowych z ujęć własnych. Częstym problemem jest w nich nadmierna ilość żelaza i manganu, które naturalnie występują w wodach z ujęć wgłębnych. Mogą one powodować żółto-brązową barwę, pogorszenie zapachu i smaku wody, powstawanie trudnych do usunięcia zacieków na armaturze czy plam na pranych ubraniach. Podstawowe stacje uzdatniające są wyposażone przede wszystkim w odżelaziacz i odmanganiacz, ale wybór instalacji powinien być podyktowany dokładnymi parametrami wody. Z pomocą przyjdzie firma, od której mamy zamiar kupić sprzęt. Stacja uzdatniana wody może mieć także zmiękczacz wody, który rozwiązuje problem twardej wody w całym budynku, dzięki czemu nie ma potrzeby punktowej instalacji filtrów na wylotach wody. Wszystkie urządzenia montuje się przy głównym zaworze wody, najbliżej niego zawsze umieszczany jest odżelaziacz. Woda przed uzdatnieniem powinna być wstępnie oczyszczona z zanieczyszczeń mechanicznych. Zalecana jest instalacja korpusu narurowego z wkładem sedymentacyjnym przed urządzeniami uzdatniającymi. Tak samo, jak w przypadku pozostałych urządzeń, jego montażem powinien zająć się profesjonalista.

Filtr z odwróconą osmozą

Odwrócona osmoza to metoda oczyszczania wody eliminująca zanieczyszczenia mechaniczne, związki metali ciężkich czy bakterie i wirusy. Jest to najdokładniejsza metoda uzdatniania wody na użytek domowy, eliminująca nawet 96% wszystkich zanieczyszczeń. W filtrach z odwróconą osmozą wykorzystywana jest pół-przepuszczalna membrana, która działa jak sito – przepuszcza czystą wodę, zatrzymując zanieczyszczenia. Filtry, które wykorzystują zjawisko odwróconej osmozy, polecane są w szczególności alergikom oraz rodzicom małych dzieci. Membrana skutecznie zatrzymuje alergeny i składniki drażniące skórę. Woda oczyszczona tą metodą nadaje się do mycia warzyw i owoców, parzenia herbaty czy przygotowywania potraw.

Odpowiednio dobrany filtr pozwala uzyskać wodę wysokiej jakości, niosąc za sobą duże oszczędności. Czysta, miękka woda sprawia, że zużywamy mniej detergentów i środków myjących, rzadziej wymieniamy i naprawiamy sprzęty AGD.

 

Urządzenia do uzdatniania wody znajdziesz TUTAJ

Źródło: redakcja

Partnerzy serwisu

To dzięki tym firmom możemy realizować Wasze potrzeby i zainteresowania

border_left border_right