Zanim przystąpimy do siewu, musimy oczyścić, wyrównać i użyźnić podłoże. Najłatwiej będzie je przegrabić. Staranne przygotowanie podłoża wpływa nie tylko na ładny wygląd trawnika, ale i na bezpieczeństwo późniejszej pielęgnacji. Z ziemi usuwamy korzenie, chwasty, obumarłe liście oraz kamienie, które pozostawione mogłyby uszkodzić sprzęt podczas zabiegów pielęgnacyjnych.
Kolejny krok to rozluźnienie podłoża. Glebę przekopujemy i usuwamy najmniejsze fragmenty korzeni, kłączy i rozłogów. Podłoże najlepiej przekopać, gdy jest zwilżone po deszczu. Zbyt mokra ziemia jest ciężka i klei się, a zbyt sucha jest trudna do rozbicia. Pamiętajmy, że odwracamy jedynie częściowo do góry przekopywaną ziemię. Całkowite odwrócenie może skutkować wydobyciem na wierzchnią stronę nieurodzajnego podglebia. Po przekopaniu całego terenu poczekajmy około 3 tygodni i wtedy jeszcze raz usuńmy chwasty. Mniejsze powierzchnie pod trawnik możemy przekopać szpadlem, a do większych należy użyć glebogryzarki.
Pamiętajmy o sprawdzeniu odczynu gleby, który możemy ocenić za pomocą pehametru zakupionego w sklepie ogrodniczym. Dla trawników optymalna kwasowość mieści się w zakresie od 5,5 do 6,5 pH. Jeśli odczyn gleby jest poniżej podanego zakresu, musimy zastosować wapnowanie, które odchwaszcza glebę i przyśpiesza rozkład próchnicy.
Zanim posiejemy trawę, musimy zaplanować rozmieszczenie instalacji nawadniającej i elektrycznej, a następnie poprowadzić je w podłożu. Przewody nawadniające zakopujemy na głębokości nie mniejszej niż 20-30 cm. Zbyt płytkie położenie rur grozi ich wypchnięciem podczas zimy. Natomiast instalację elektryczną, w zależności od rodzaju przewodów elektrycznych, układamy na głębokości nie mniejszej niż 70 cm (przewody nieosłonięte) lub 40 cm (przewody osłonięte PVC).
Po umieszczeniu instalacji w podłożu ziemię wyrównujemy i ubijamy za pomocą walca. Zanim przystąpimy do siewu, dobrze jest odczekać kilka tygodni, aż ziemia nabierze równowagi biologicznej. W między czasie możemy podlewać glebę i usuwać pojawiające się chwasty. Jeśli mimo to nie będziemy umieli poradzić sobie z nimi, możemy użyć środków chwastobójczych. Pamiętajmy jednak, że ziemia po ich użyciu musi odleżeć tydzień przed nawożeniem.
Gdy ziemia dostatecznie osiądzie, należy ją przegrabić i nawieźć. W sklepie ogrodniczym zaopatrzmy się w specjalistyczny nawóz do trawników, bogaty w fosfor, potas i azot. Dzięki niemu trawa będzie szybciej rosnąć i nabierze ładnego koloru. Nawóz należy wymieszać z glebą poprzez grabienie.
Po nawożeniu ziemię powtórnie wyrównujemy i zagęszczamy poprzez wałowanie. Podłoże wałujemy raz w jedną stronę, raz w drugą i po przekątnej. Aby sprawdzić, czy gleba została dostatecznie zagęszczona, wejdźmy na nią. Jeśli pozostawimy odcisk na jej powierzchni, musimy jeszcze raz poddać ją wałowaniu
Optymalne terminy wysiewu nasion to okresy: od kwietnia do czerwca oraz od końca sierpnia do października. Przeciętnie na 30-40 m² powierzchni trawnika należy wysiać około 1 kg nasion trawy. Zbyt duża ilość mieszanki może spowodować osłabienie roślin, a zbyt mała spowolni wzrost trawy. Trawę może siać ręcznie lub za pomocą siewnika. Przy ręcznym wysiewie powierzchnię dzielimy na sektory i każdy wysiewamy osobno. Zarówno w tym wypadku, jak i przy mechanicznym siewie stosujemy metodę krzyżową. Podłoże grabimy w celu przykrycia nasion ziemią, a następnie wałujemy.
Na koniec całą powierzchnię trawnika podlewamy zraszaczami drobnokropelkowymi, aby nasiona nie zostały wypłukane.
Po wykonaniu tych wszystkich czynności pozostaje już tylko czekać na efekt naszej pracy. Pamiętajmy, że aby trawnik cieszył nas swoim wyglądem, musimy stale poddawać go zabiegom pielęgnacyjnym.
Zobacz również: Jak wybrać sprzęt oraz poprawnie wykonać zabiegi aeracji i wertykulacji?
Źródło: redakcja
Partnerzy serwisu
To dzięki tym firmom możemy realizować Wasze potrzeby i zainteresowania