logowanie

Jak zbudować wędzarnie z grillem? Grill murowany z wędzarnią

tagi tematyczne grill grill z wędzarnią
Grill murowany z wędzarnią może być ciekawym uzupełnieniem naszej działki i sposobem na spędzanie wolnego czasu przy produkcji domowych wędlin – z użyciem tylko naturalnych surowców, bez dodatku chemii. Podpowiadamy, jak zbudować wędzarnie z grillem.

Fot.: Piotr Mastalerz

Grill murowany z wędzarnią w ogrodzie

Przede wszystkim należy wybrać odpowiednie miejsce w ogrodzie czy też na działce. Sam murowany grill zajmie powierzchnię ok. 1-2 m2, ale trzeba się liczyć z tym, że w trakcie użytkowania będą się z niego wydobywać spore ilości dymu, który nie w każdym miejscu jest pożądany. Warto zadbać także o bezpieczną odległość od drzew i krzewów.

Na początku murowania grilla potrzebny będzie solidny fundament – w tym celu trzeba wybrać ok. 0,5 metra ziemi, a następnie wykonać betonową wylewkę. Po kilkunastu dniach można przystąpić do kolejnych prac.

Grill i wędzarnia w jednym

Grill murowany z wędzarnią można stworzyć zarówno opierając się na kamieniach, jak i na cegle klinkierowej. Pierwsza z metod jest tańsza i bardziej efektowna, pod warunkiem, że mamy dostęp do naturalnego surowca o odpowiednim kształcie – nie z każdych głazów łatwo jest murować. Klinkier może dawać mniej spektakularny efekt, jednak murowanie z niego jest znacznie łatwiejsze – każdy więc musi wybrać ten surowiec, jaki bardziej odpowiada.

Podczas budowania należy pamiętać, by zostawić otwór na układanie drewna. Kilkanaście centymetrów powyżej paleniska powinna znaleźć się także płyta żeliwna lub betonowa, przysłaniająca część otworu. Nie może jednak zastawiać całego „światła” – musi pozostać miejsce by dym, mógł się przedostać w górę. Pierwszą płytę sugerujemy zamocować tak, by zostawić prześwit na tyle konstrukcji, a drugą – ok. 25 centymetrów wyżej – zostawiając szczelinę z przodu. Umieszczenie ich naprzemiennie wydłuży drogę dymu.

Trzeci strop powinien zasłaniać całość konstrukcji i wystawać poza obrys muru. W blacie żeliwnym lub betonowym trzeba przygotować kilka dużych otworów, które pozwolą na to by dym dostawał się do miejsca wędzenia. Gdy zechcemy korzystać z grilla – należy zakryć je blachą stalową lub żeliwną i na niej rozpalić węgiel.

Sprawdź grille w Tuznajdziesz.pl!

Domowa wędzarnia

Na tym etapie należy pomyśleć o właściwym miejscu do wędzenia, zamkniętym drzwiczkami – nie zapomnijmy o okuciach. Podczas murowania należy pamiętać także o prowadnicach do rusztu grilla, a także miejscu, gdzie będzie można zawiesić wędliny. Gdy komora wędzenia będzie miała już odpowiednią wysokość, czas na strop. Może być on wykonany na wiele sposobów – np. wylewany z betonu czy układany z dachówki. Ważne jest, by miał komin z regulowanym światłem – ten element wpływa znacząco na proces wędzenia.

 

Grill murowany z wędzarnią to doskonały sposób na własne wędliny, bez dodatku chemicznych konserwantów. Daje także możliwość klasycznego upieczenia karkówki czy też kiełbasy i spędzenia czasu ze znajomymi na świeżym powietrzu. Jeżeli tylko mamy trochę miejsca w ogrodzie i lubimy murować, warto zbudować wędzarnie z grillem.

Partnerzy serwisu

To dzięki tym firmom możemy realizować Wasze potrzeby i zainteresowania

border_left border_right