Przede wszystkim należy wybrać odpowiednie miejsce w ogrodzie czy też na działce, gdzie zamontujemy grill z wędzarnią. Sam grill murowany z wędzarnią zajmie powierzchnię ok. 1-2 m², ale trzeba się liczyć z tym, że w trakcie użytkowania będą się z niego wydobywać spore ilości dymu, który nie w każdym miejscu jest pożądany. Warto zadbać także o to, by grill z wędzarnią znajdował się w bezpiecznej odległości od drzew i krzewów.
Na początku murowania grilla z wędzarnią potrzebny będzie solidny fundament – w tym celu trzeba wybrać ok. 0,5 metra ziemi, a następnie wykonać betonową wylewkę. Po kilkunastu dniach można przystąpić do kolejnych prac.
Grill murowany z wędzarnią można stworzyć zarówno opierając się na kamieniach, jak i na cegle klinkierowej. Pierwsza z metod jest tańsza i bardziej efektowna, pod warunkiem, że mamy dostęp do naturalnego surowca o odpowiednim kształcie – nie z każdych głazów łatwo jest murować. Klinkier może dawać mniej spektakularny efekt, jednak murowanie z niego jest znacznie łatwiejsze – każdy więc musi wybrać ten surowiec, jaki bardziej odpowiada.
Podczas budowania grilla z wędzarnią należy pamiętać, by zostawić otwór na układanie drewna. Kilkanaście centymetrów powyżej paleniska powinna znaleźć się także płyta żeliwna lub betonowa, przysłaniająca część otworu. Nie może jednak zastawiać całego „światła” – musi pozostać miejsce, by dym mógł się przedostać w górę. Pierwszą płytę sugerujemy zamocować tak, by zostawić prześwit na tyle konstrukcji, a drugą – ok. 25 centymetrów wyżej – zostawiając szczelinę z przodu. Umieszczenie ich naprzemiennie wydłuży drogę dymu.
Trzeci strop powinien zasłaniać całość konstrukcji i wystawać poza obrys muru. W blacie żeliwnym lub betonowym trzeba przygotować kilka dużych otworów, które pozwolą na to by dym dostawał się do miejsca wędzenia. Gdy zechcemy korzystać z grilla murowanego z wędzarnią – należy zakryć je blachą stalową lub żeliwną i na niej rozpalić węgiel.
Na tym etapie należy pomyśleć o właściwym miejscu do wędzenia, zamkniętym drzwiczkami – nie zapomnijmy o okuciach. Podczas murowania należy pamiętać także o prowadnicach do rusztu grilla murowanego, a także miejscu, gdzie będzie można zawiesić wędliny. Gdy komora wędzenia będzie miała już odpowiednią wysokość, czas na strop. Może być on wykonany na wiele sposobów – np. wylewany z betonu czy układany z dachówki. Ważne jest, by miał komin z regulowanym światłem – ten element wpływa znacząco na proces wędzenia.
Grill z wędzarnią to doskonały sposób na własne wędliny, bez dodatku chemicznych konserwantów. Daje także możliwość klasycznego upieczenia karkówki czy też kiełbasy i spędzenia czasu ze znajomymi na świeżym powietrzu. Jeżeli tylko mamy trochę miejsca w ogrodzie i lubimy murować, warto zbudować grill z wędzarnią.
Partnerzy serwisu
To dzięki tym firmom możemy realizować Wasze potrzeby i zainteresowania