logowanie

Jaka podłoga do kuchni - podłoga korkowa

Podłoga korkowa to dobry izolator termiczny i akustyczny. Dzięki swoim właściwościom tworzy wytrzymałe nawierzchnie. Tradycyjne płytki podłogowe w kuchni z powodzeniem możemy zastąpić korkiem. Przeczytaj, jakie zalety ma podłoga korkowa.

Firma MURATOR Fot.: Andrzej Szandomirski

Korek jako izolator termiczny i akustyczny

Podłoga korkowa ma właściwości dźwiękochłonne, dzięki temu tłumi odgłosy chodzenia i zmniejsza przenoszenie wibracji. Cecha ta jest szczególnie przydatna podczas przyrządzania posiłków w kuchni, kiedy intensywnie użytkujemy nawierzchnię, lub gdy może dojść do przypadkowego upuszczenia naczynia czy innych przedmiotów.

Korek to naturalny, elastyczny materiał ciepły w dotyku, co sprawia, że chodzenie po nim boso jest wygodne i przyjemne. Ma właściwości termoizolacyjne, jego współczynnik przewodności cieplnej wynosi U=0.045 W/mK. Elastyczność sprawia, że jest odporny na zagniatanie. Po odgnieceniu wraca do pierwotnego wyglądu. Dzięki tym cechom zyskuje przewagę nad tradycyjnymi płytkami podłogowymi. Dodatkowo korek jest trudnozapalny, co jest bardzo istotne w momencie wykorzystania go w kuchni.

Zobacz produkty w kategorii "Podłogi" w Tuznajdziesz.pl

Łatwość utrzymania w czystości

Podłoga w kuchni jest narażona na częste plamienie czy zalanie. Podłogi korkowe łatwo utrzymać w czystości, nie wchłaniają wody i szybko schną, dlatego mogą być stosowane w kuchni. Dodatkowo są odporne na działanie grzybów i pleśni. Również z tych względów są one przyjazne dla alergików. Podłogi korkowe najlepiej myć środkami o neutralnym pH.

Firma MURATOR Fot.: Piotr Mastalerz

Dostępne rozwiązania

Na rynku dostępne są panele korkowe montowane w systemie montażu bezklejowego, dzięki temu ich położenie przebiega sprawnie. Ułatwia to również ich demontaż i możliwość przeniesienia paneli w inne miejsce. Podłogi korkowe występują również jako płytki do przyklejania na wylewkach samopoziomujących. Ceny podłóg korkowych zaczynają się już od kilkudziesięciu złotych za m².

Korek to wytrzymały i naturalny materiał, który z powodzeniem możemy wykorzystać na nawierzchnię w kuchni. Podłoga korkowa jest nie tylko ciepła w dotyku, ale również ognioodporna i łatwa w utrzymaniu w czystości.

Źródło: redakcja

Partnerzy serwisu

To dzięki tym firmom możemy realizować Wasze potrzeby i zainteresowania

border_left border_right