Grill gazowy może być podłączony do instalacji gazowej lub zasilany gazem z butli, którą należy regularnie uzupełniać.
Grille gazowe szybko się rozgrzewają, co skraca czas potrzebny na przygotowanie posiłku. Umożliwiają kontrolę temperatury. By je uruchomić wystarczy przekręcić pokrętło i wcisnąć przycisk zapalarki. Przy wyborze modelu warto zwrócić uwagę, czy w przypadku awarii zapalarki, grill gazowy można odpalić w inny sposób np. zwykła zapałką.
Są droższe od grilli węglowych i elektrycznych. Podczas eksploatacji zużycie gazu nie jest duże, dzięki czemu użytkowanie urządzeń wiąże się z małymi kosztami.
Kupując grill gazowy, mamy do wyboru proste modele, przydatne dla małych rodzin oraz modele wyposażone w kilka palników i dodatkowe funkcje, np. rożen. Sami musimy zadecydować, co jest dla nas odpowiednie. Zastanówmy się, jak często i dla ilu osób będziemy przygotowywać przekąski na grillu.
Sprawdź jakie elementy wykończenia ogrodu oferują w tym sezonie producenci. Pomysłowo wykończone otoczenie domu będzie doskonałym miejscem na rodzinne spotkanie przy grillu. |
Bardzo ważny jest również materiał, z którego wykonany jest grill gazowy. Sprawdźmy, czy jest on wysokiej jakości, co zagwarantuje długotrwałość urządzenia. Palniki powinny być wykonane ze stali nierdzewnej i zapewniać precyzyjny przepływ oraz kontrolę temperatury.
Ważnym elementem grilla gazowego jest jego ruszt. Może być wykonany z żeliwa, które lepiej trzyma ciepło lub ze stali nierdzewnej, którą łatwiej utrzymać w czystości.
Piekarnik grilla gazowego musi być duży i głęboki, aby zapewnić lepszy obieg temperatury. Materiał z którego jest wykonany, powinien być odporny na wysokie temperatury i zatrzymywać ciepło. Lepiej nie kupować grilla gazowego z piekarnikiem stalowym, ponieważ pod wpływem wysokich temperatur może dojść do jego odkształcenia i przypalenia.
Grille gazowe umożliwiają przyrządzenie zdrowych przekąsek bez nadmiaru tłuszczu. Mięso na nich przygotowywane zachowuje wartościowe składniki i soczystość, dzięki wysokiej temperaturze obróbki, która powoduje ścięcie białka na jego powierzchni. Wytapiany tłuszcz jest zbierany w specjalnej miseczce.
Niektórzy twierdzą, że nic nie zastąpi specyficznego smaku i zapachu potraw przygotowywanych na grillu węglowym. Jednak producenci grilli gazowych poradzili sobie i z tym problemem, wyposażając je w specjalny pojemnik na wkładki z wiórkami różnych gatunków drzew. Jeśli szukamy zdrowszej alternatywy dla grilla węglowego, to właśnie zakup grilla gazowego jest dobrym wyborem.
Zobacz produkty w kategorii GRILLE w serwisie Tuznajdziesz.pl
Źródło: redakcja
Partnerzy serwisu
To dzięki tym firmom możemy realizować Wasze potrzeby i zainteresowania