logowanie

Płyta gazowa czy elektryczna – jaką płytę grzewczą wybrać?

Urządzając kuchnię nie możemy skupić swojej uwagi jedynie na wyborze mebli kuchennych, pamiętajmy również o odpowiednim sprzęcie, takim jak np. płyta grzewcza. Dobrze dobrana płyta grzewcza usprawni pracę w kuchni. Płyta elektryczna czy płyta gazowa, którą wybrać? Podpowiadamy jak dokonać właściwego zakupu.

Sposób zasilania płyty grzewczej

Kupując płytę grzewczą należy zastanowić się nad sposobem jej zasilania. Mając do wyboru płytę gazową lub elektryczną, nadal zdecydowana większość decyduje się na tę pierwszą. Płyta elektryczna jest łatwiejsza do mycia ze względu na płaską powierzchnię, a dodatkowo ma wyższą estetykę wykonania. Gwarantuje również większe bezpieczeństwo pracy, niestety jest droższa w eksploatacji. Alternatywą dla obu płyt jest płyta indukcyjna również zasilana energią elektryczną. Łączy w sobie zalety płyty elektrycznej i niższe koszty użytkowania. Dodatkowo jest bezpieczniejsza, ponieważ praktycznie nie nagrzewa się podczas pracy. Niestety jest najdroższa i potrzebne są specjalne naczynia do przygotowania potraw.

Firma MURATOR Fot.: Piotr Mastalerz

Płyta gazowa

Jeśli zdecydujemy się na zakup płyty gazowej, musimy zwrócić uwagę na materiał, z którego jest wykonana płyta podpalnikowa. Szkło i ceramika mają ładniejsze wykończenie, łatwo utrzymać je w czystości, ale niestety są droższe. Z kolei przy myciu powierzchni ze stali nierdzewnej należy zachować ostrożność, aby jej nie porysować.

Tradycyjna płyta gazowa jest wyposażona w cztery palniki: duży, mały i dwa średnie. Na rynku dostępne są również mniej konwencjonalne propozycje z trzema lub pięcioma palnikami, a także z pojedynczymi. W zależności od potrzeb możemy wybrać rozwiązanie odpowiednie dla siebie. Warto również zwrócić uwagę na palniki z tzw. koroną, czyli podwójnym lub potrójnym płomieniem.

Ważnym wyposażeniem płyty gazowej są ruszty, na których stawiane są naczynia. Powinny być wykonane z żeliwa. Pojedynczy ruszt jest duży i ciężki, a przez to trudniejszy do mycia. Lepiej wybrać płytę z oddzielnymi rusztami na każdy palnik.

Płyta gazowa może być wyposażona w sterowanie zintegrowane z piekarnikiem lub pokrętła, za pomocą których uruchamiane są poszczególne palniki. Zwróćmy również uwagę na bezpieczeństwo podczas gotowania. Sprawdźmy, czy płyta gazowa ma zapalarkę w pokrętle, dzięki której płomień zapala się automatycznie, a gaz nie ulatnia do pomieszczenia. Istotne jest również zabezpieczenie przeciwypływowe gazu, które odcina go, gdy płomień zgaśnie przypadkowo.

Zobacz produkty w kategorii SPRZĘT AGD w serwisie tuznajdziesz.pl

Płyta ceramiczna SAMSUNG C61RACN Fot.: Firma SAMSUNG

Płyta ceramiczna czy indukcyjna

Inną propozycją są płyty elektryczne, które możemy podzielić na ceramiczne i indukcyjne. Różnią się one między sobą sposobem grzania.

W płytach ceramicznych ciepło wytwarza się za pomocą grzałek elektrycznych. Charakterystyczne jest to, że obszar poza polem grzejnym pozostaje chłodny podczas grzania. Działanie drugiego typu płyty opiera się na procesie indukcji elektromagnetycznej. Poprzez działanie zwoju magnetycznego pod powierzchnią palnika powstaje pole magnetyczne. Wywołuje ono mikrodrgania dna naczynia, które wytwarzają ciepło. Potrawy przyrządzane na płycie indukcyjnej gotują się równomiernie, dzięki czemu nie przypalają się i są dogotowane. Proces gotowania jest szybszy, a dodatkowo straty ciepła są niższe. Płyty indukcyjne mają wyższe ceny, ale za to są tańsze w użytkowaniu ze względu na oszczędność energii.

Płyta ceramiczna zazwyczaj wyposażona jest w cztery palniki o różnych wielkościach. Kształty pól grzejnych mogą być okrągłe, owalne lub kwadratowe, a nawet tzw. poszerzane, dopasowywane do wielkości naczynia. Pola szybkogrzejne szybciej się nagrzewają niż standardowe, a halogenowe znacznie skracają czas gotowania.

Płyty elektryczne mogą być sterowane dotykowo niezależnie lub z poziomu piekarnika. Dodatkowo mogą być wyposażone w funkcję auto-focus, która pozwala na dopasowanie wielkości pola grzewczego do naczynia oraz w czujnik, który włącza je dopiero po postawieniu naczynia w wyznaczonym miejscu. Przydatnym rozwiązaniem może okazać się zabezpieczenie przed dziećmi, które chroni przed przypadkowym włączenie płyty lub zmianą jej ustawień. Funkcja timer pozwala na zaprogramowanie czasu gotowania dla poszczególnych palników.

Płyta gazowo-elektryczna

Uniwersalnym rozwiązaniem jest płyta gazowo-elektryczna, która jest wyposażona zarówno w palniki elektryczne jak i gazowe. Przydatna szczególnie, kiedy nie ma prądu lub gazu.

Wybierając płytę grzewczą nie kierujmy się jedynie jej ceną. Weźmy pod uwagę rozwiązania techniczne zastosowane w kuchni oraz swoje potrzeby. Płyta indukcyjna choć droższa niż ceramiczna jest tańsza w eksploatacji. Płyty elektryczne w odróżnienie od gazowych są wyposażone w wiele przydatnych funkcji, które ułatwiają pracę ich użytkownikom. Ciekawym rozwiązaniem jest płyta elektryczno-gazowa, która sprawdzi się w wielu sytuacjach.

Zobacz WYPOSAŻENIE KUCHNI w serwisie tuznajdziesz.pl

Źródło: redakcja

Partnerzy serwisu

To dzięki tym firmom możemy realizować Wasze potrzeby i zainteresowania

border_left border_right