logowanie

Pochłaniacz czy wyciąg – co wybrać?

Pochłaniacz czy wyciąg – to podstawowa kwestia, którą należy rozważyć zanim kupimy okap do kuchni. Niemal wszystkie urządzenia mogą działać w obu trybach pracy, ale nie zawsze można zastosować każdy z nich. Pochłaniacz czy wyciąg – dowiedz się, na czym polega różnica.

Zadanie okapu w kuchni

Głównym zadaniem okapu w kuchni jest neutralizowanie zapachów i wyłapywanie z powietrza cząsteczek tłuszczu. W zależności od tego w jakim trybie działa urządzenie, odbywa się to w dwojaki sposób. Okap, pełniąc rolę pochłaniacza, filtruje powietrze, a jako wyciąg usuwa je na zewnątrz.

Pochłaniacz czy wyciąg

Czynnikiem decydującym, o tym w jaki sposób będzie pracować okap w kuchni, jest rodzaj instalacji wentylacyjnej. Wyciąg kuchenny najlepiej podłączyć do przewodów wentylacji grawitacyjnej. Podpięcie urządzenia do instalacji z rekuperatorem może spowodowć zabrudzenie filtrów i uszkodzenie wymiennika ciepła. Zgodnie z prawem, nie należy również podłączać wyciągu do zbiorczych kanałów wentylacyjnych.

Jeśli nie możemy podłączyć okapu do kanału wywiewnego, urządzenie może działać jako pochłaniacz. Wystarczy go zamontować i podłączyć do instalacji elektrycznej.

Przeczytaj również: Jakie są rodzaje okapów kuchennych?

Okap Firma MURATOR Fot.: Andrzej Szandomirski

Zasada działania i filtry

Wyciąg działa w obiegu otwartym – powietrze i niepożądane zapachy usuwane są na zewnątrz. Z uwagi na to urządzenie wyposaża się zazwyczaj jedynie w filtr tłuszczowy.

Pochłaniacz pracuje w układzie zamkniętym, co oznacza, że powietrze po oczyszczeniu powraca do pomieszczenia. W związku z tym dodatkowo wyposaża się urządzenie w filtr węglowy, który neutralizuje zapachy.

Wydajność pochłaniacza i wyciągu

Nowoczesna kuchnia jest otwarta na salon i stanowi jego integralną część. Z uwagi na to okap musi efektywnie neutralizować zapachy. Warto zaznaczyć, że pochłaniacz ma mniejszą wydajność niż wyciąg. Jej wartość podawana jest w m3/h i określa ilość powietrza, którą w ciągu godziny jest wstanie oczyścić urządzenie. Przyjmuje się, że w ciągu godziny okap powinien być w stanie przefiltrować powietrze 5-8 razy. Mnożąc objętość pomieszczenia przez 5 otrzymujemy minimalną wydajność okapu. Należy sprawdzić, na którym biegu pracy osiąga taką wartość. Im wyższy tym głośniej działa urządzenie.

Warto wiedzieć, że nie wszystkie okapy mogą działać jako pochłaniacz lub wyciąg.

Źródło: redakcja

Partnerzy serwisu

To dzięki tym firmom możemy realizować Wasze potrzeby i zainteresowania

border_left border_right