logowanie

Podłoga w kuchni. Wybieramy ceramiczne płytki do kuchni

Podłoga w kuchni powinna być nie tylko dekoracyjna, ale prosta w czyszczeniu i wytrzymała na intensywne użytkowanie. Płytki ceramiczne potrafią sprostać tym wymaganiom pod warunkiem, że zdecydujemy się na te o odpowiednich parametrach. Zwróćmy uwagę, aby płytki do kuchni miały odpowiednią klasę ścieralności, twardość, odporność na plamienie czy antypoślizgowość.

Płytki ceramiczne idealne na podłogę w kuchni Fot.: Krzysztof Zasuwik

Podłoga w kuchni jest narażona bardziej niż w innych pomieszczeniach domowych na różnego rodzaju zabrudzenia, ścieralność czy uszkodzenia mechaniczne. Biorąc pod uwagę intensywne użytkowanie kuchni, na podłogę należy wybrać takie płytki ceramiczne, które pod wpływem różnych czynników nie zniszczą się i będą miały nieskazitelny wygląd przez wiele lat.

Zobacz, które parametry trzeba sprawdzić, aby wybrać idealne płytki do kuchni

 

• Odporność na uszkodzenia mechaniczne

Na wszelkie uszkodzenia mechaniczne jest tylko jedna rada - wybór odpowiedniej klasy twardości. Do dyspozycji mamy 6 klas - czym wyższa klasa tym płytki są bardziej odporne. W kuchni najbardziej pożądane będą klasy między 4 a 6. Nie ryzykujmy, kupując płytki o niższej klasie twardości. Takie płytki mogą być tańsze, ale niestety nie będziemy z nich zadowoleni, ponieważ przy upuszczeniu jakiegokolwiek przedmiotu, możemy się spodziewać odprysku w naszej podłodze.

Zobacz kategorie płytki podłogowe w Tuznajdziesz.pl

• Twardość minerałów

Wskaźnik twardości minerałów podawany jest w skali Mohsa od 1 do 10. Skala ta oznacza różne substancje, od bardzo miękkich -  talk (1), po najtrwalsze, takie jak topaz (8), korund (9) i diament (10). Twardość oznaczana jest przez zarysowanie powierzchni płytki ceramicznej minerałem o znanej twardości. Twardość sprawdza się wykonując próbę zarysowania wybranym materiałem ze skali (o znanej twardości) powierzchni płytki. Twardość w skali 3-4 - oznacza zarysowania gwoździem żelaznym. Twardość do 5 - próba ze stalowym ostrzem. Do pomieszczeń kuchennych polecane są płytki w skali twardości minimum 6.

• Odpowiednia ścieralność

Aby płytki ceramiczne nie ścierały się w najbardziej newralgicznych miejscach, np. przy blacie roboczym, kuchence, zlewozmywaku czy przy stole, powinny charakteryzować się odpowiednią klasą ścieralności.
Do wyboru mamy pięć oznaczeń klasy ścieralności potocznie zwanych PEI. Testy na ścieralność przeprowadza producent. Polegają one na tym, że płytki poddawane są odpowiedniej sile tarcia z określoną liczbą obrotów. PEI I oznacza, że płytka wytrzymała próbę tarcia do 150 obrotów, czyli charakteryzuje się bardzo niską ochroną przed ścieralnością. Płytki, tak oznaczone nadają się tylko i wyłącznie na ściany. PEI II (próba tarcia do 600 obrotów) to płytki z przeznaczeniem do pomieszczeń o małym natężeniu ruchu, rzadko uczęszczanych. Płytki do kuchni powinny mieć znak PEI III (do 1500 obrotów) a nawet IV (od 2100 do 12000 obrotów). Te oznaczenie zapewni podłodze w kuchni pełną ochronę przed ścieraniem. Ostanie oznaczenie PEI V (powyżej 12000 obrotów) można znaleźć na płytkach polecanych do miejsc o bardzo wysokim natężeniu ruchu, jak np. galerie handlowe.

Zobacz także, wyposażenie kuchni w Tuznajdziesz.pl

Odpowiednia klasa ścieralności sprawi, że płytki nie będą zmieniać swojej kolorystyki Fot.: Andrzej Szandomirski

• Wysoka odporność na zabrudzenia

Podłoga w kuchni często się brudzi - tego nie unikniemy. Ale możemy wybrać takie płytki ceramiczne, które nie będą się przebarwiać i będzie możliwe usunięcie z nich każdej plamy. Szukając płytek, wybierajmy takie produkty, które mają gładką powierzchnię bez porów i wgłębień, uchroni to naszą podłogę przed wnikaniem tłuszczu i ułatwi utrzymanie jej w nieskazitelnej czystości.

• Antypoślizgowość

Antypoślizgowość to cecha płytek wpływająca na bezpieczeństwo użytkowników w pomieszczeniu. Zgodnie z normą DIN 51 130 płytki podłogowe znajdują się w grupie oznaczonej symbolami od R 10 do R 13. Norma określa wymagane parametry antypoślizgowości płytek ceramicznych w zależności od miejsca przeznaczenia. Badane jest ryzyko poślizgnięcia się w obuwiu miękkim według osiągnięcia tzw. kąta krytycznego. Do małych kuchni (w domu czy w mieszkaniu) powinno wybierać się płytki z grupy R 10 (kąt poślizgu 10-19°).

Źródło: redakcja

Partnerzy serwisu

To dzięki tym firmom możemy realizować Wasze potrzeby i zainteresowania

border_left border_right