logowanie

Produkcja dachówki ceramicznej

Proces produkcji dachówki ceramicznej nie jest zbyt skomplikowany. Jednak obecnie udoskonalone technologie produkcji pozwalają na uzyskanie bardzo trwałych dachówek o wielu kształtach i kolorach. Dowiedz się więcej o technologii wytwarzania dachówek ceramicznych.

Dachówka ceramiczna esówka CREATON melodie Fot.: ETEX

Formowanie i dojrzewanie

Dachówki ceramiczne wytwarza się z plastycznej masy wykonanej z wyselekcjonowanej gliny, z dodatkiem piasku kwarcowego oraz mączki ceglanej oraz barwników i składników uszlachetniających. Po odpowietrzeniu mieszanki nadaje się jej kształt dachówki metodą wytłaczania (za pomocą prasy stemplowej) lub ciągnienia (za pomocą prasy ślimakowej o odpowiednio wyprofilowanym otworze na końcu – powstały „pas” rozcina się na pojedyncze dachówki). Następnie uformowane dachówki suszy się i wypala w temperaturze ok. 1200°C, dzięki czemu zyskują odpowiednią trwałość, wytrzymałość oraz porowatość. Dachówki po wypaleniu mogą być poddane procesowi angobowania lub glazurowania. Jedną z ciekawszych technologii wytwarzania trwałej, wysokiej jakości dachówki ceramicznej jest np. Keralis. Odpowiednio wybrana glina jest starannie rozdrabniana aż do uzyskania drobnoziarnistej suchej mączki, która po nasączeniu tworzy homogeniczną masę glinianą. Po uformowaniu poddaje się ją innowacyjnemu procesowi wypału w ponad 1100°C. Powstaje w ten sposób korpus dachówki o jednorodnej strukturze i barwie w całym przekroju.

Wykończenie powierzchni

Dachówki ceramiczne naturalne – wyrabiane są z surowej gliny i najczęściej mają naturalne odcienie czerwieni, zależnie od zawartości żelaza w surowcu. Możliwe jest też ich barwienie poprzez dodanie do masy odpowiednich związków. Dachówki ceramiczne naturalne mają powierzchnię porowatą, matową i są umiarkowanie nasiąkliwe, dlatego po pewnym czasie może pojawić się na nich mech.
Dachówki ceramiczne angobowane – przed wypalaniem pokrywane są płynną glinką z dodatkiem barwników naturalnych (odpowiednich tlenków). Zmniejsza to porowatość powierzchni dachówek i podatność na porastanie glonami i mchem. Angoba szlachetna stosowana przez niektórych producentów nadaje powierzchni dachówek jeszcze większy połysk. Angobowanie nie tylko pozwala wzbogacić kolorystykę dachówek, lecz także znacznie wydłuża trwałość pokrycia i jego odporność na czynniki atmosferyczne i porastanie mchem.
Dachówki ceramiczne glazurowane – powlekane są bezbarwnym lub kolorowym, rozdrobnionym i stopionym szkliwem, które zamyka pory ceramiki, a następnie ponownie wypalane. Uzyskują dzięki temu gładką i lśniącą powierzchnię, która – w porównaniu do naturalnych i angobowanych dachówek – jest najmniej nasiąkliwa i najbardziej odporna na zabrudzenia i czynniki atmosferyczne. Takie dachówki są dużo łatwiejsze w utrzymaniu – czyszczenie z mchu oraz kurzu nie sprawia problemu.

Dachówka ceramiczna Braas Topas 13V glazura, kasztanowy, tekowy, czarny, błyszczący. Fot.: Monier Braas

Nowoczesne technologie produkcji

Piec stalowy typu tunelowego – został wprowadzony do użytku na początku lat 90. XX w. i umożliwia precyzyjny szybki wypał dachówki. To otwarty na końcach piec o długości 85 m wyłożony specjalnym lekkim materiałem izolacyjnym i ogrzewany gazem. Dachówki są pojedynczo i na płasko ułożone w kasetach szamotowych (ustawionych w stosy), które przejeżdżają przez ogień na wózkach piecowych. Metoda pozwala na precyzyjne zachowywanie wymiarów dachówek. Szczególnie nadaje się do dachówek angobowanych i glazurowanych, ponieważ umożliwia wypał bez wzajemnego dotykania się dachówek. Wypał elementów w tej technologii trwa ok. 10 godzin.
Piec typu „Keramono” – stworzony w roku 1997 – jest energooszczędny i przyjazny dla środowiska. Umożliwia wypalanie każdej dachówki „osobno” – leżą one w rzędach (po 13 sztuk, bez podpórek) w kasetach szamotowych umieszczonych na specjalnych ramach z rolkami (bez wózka piecowego), które przejeżdżają przez ogień. Dzięki wyeliminowaniu środków pomocniczych (wózków, dodatkowych kaset czy podpórek), czas wypału wynosi ok. 130 min. Przy wykorzystaniu nowoczesnych pomocniczych środków wypału i wypalaniu jednowarstwowym proces ten - sterowany za pomocą mikroprocesorów – może przebiegać w niemal optymalnych warunkach.
Wysokotemperaturowy piec rolkowy – uruchomiony po raz pierwszy w roku 1998 i wykorzystywany głównie do wypalania kształtek dla dachówek zakładkowych i karpiówek, ale też płyt elewacyjnych. Piec ma długość 91 i szerokość 2,4 m, jest gotowy do pracy po 90 minutach od zapalenia. Wypalane elementy toczą się przez ogień na rolkach, zależnie od potrzeby – w kasecie albo bez. Można w nim wypalać wyroby ceramiczne o różnym ciężarze w krótkich odstępach czasu, a także wyrabiane z glin wymagających znacznie wyższych temperatur wypału niż zwykłe.


Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj nasze kompendium wiedzy o dachówce ceramicznej.

Co to jest dachówka ceramiczna>>>

Rodzaje dachówki ceramicznej>>>

Parametry dachówki ceramicznej >>>

Zastosowanie dachówki ceramicznej >>>

Dachówka ceramiczna – ważne normy >>>


Piec typu Hydrocasing – to metalowy, uszczelniony od dołu i „zanurzony” w wodzie piec, który działa pod ciśnieniem. Dachówki umieszczane są w bezstykowych kasetach. Jest to najnowocześniejsze rozwiązanie (tzw. wypał bezdotykowy) na rynku europejskim i dość drogie, ale w Polsce są dostępne dachówki ceramiczne produkowane z użyciem tej technologii wypału.

Zobacz produkty w kategorii "Dachówki ceramiczne" w Tuznajdziesz.pl

Źródło: redakcja

Partnerzy serwisu

To dzięki tym firmom możemy realizować Wasze potrzeby i zainteresowania

border_left border_right